Funderar du på att lägga nytt tak? Vi på Byta tak Stockholm har samlat ihop de vanligaste frågorna om takläggning för att guida dig rätt i takläggningsprocessen. Ett nytt tak ger inte bara huset ett bra skydd mot väder och vind. Det skapar även ett fräscht och snyggt utseende till hela huset. Många fastighetsmäklare menar på att just takrenovering är en riktigt bra investering för att höja marknadsvärdet på huset.

Takläggning Stockholm

Kan jag byta tak på egen hand? 

Ja, har du själv rätt behörighet går det utmärkt att ge sig på en takrenovering i Stockholm på egen hand, men allra säkrast är att anlita en behörig takfirma. Inte minst för att försäkringen ska gälla för ditt nya tak. Om en takfirma utför din takläggning får du dessutom ta del av ROT-avdraget. Detta gör det än mer fördelaktigt att välja en takläggare för takläggningen!

När på året ska man lägga om taket?

Att lägga om taket kan man göra året om. Har man själv kunnandet och säkerheten med sig så spelar årstid ingen roll.

Hur lång tid tar en takläggning?

Det tar i snitt 1-2 veckor att utföra en takläggning på ett privat hem, men allt beror förstås på takets storlek, komplexitet och takläggarens erfarenhet.

När vet jag att det är dags att byta tak?

Det finns flera faktorer att beakta när det är dags att byta tak. Bland annat takets kvalitet och husets läge, samt hur takläggningen såg ut när taket byttes vid förra tillfället. Omgivningarna spelar också en stor roll, om huset är skyddat eller till exempel står nära skog. Det som dock är viktigt är att byta när taket börjar bli dåligt och att inte dra ut på tiden. Att vänta med en takläggning kan i värsta fall leda till skador på vinden och väggarna som i sin tur kan kosta betydligt mer att reparera taket.

Genom att själv kontrollera sitt tak regelbundet kan du upptäcka om taket behövs läggas om. En rekommendation brukar vara att se över sitt tak en gång om året.

Vad kostar en takläggning?

Priset för en takläggning beror på många olika faktorer. Den handlar om takets yta, materialval, takets befintliga skick, antal skarvar, vinklar, beslag och rörgenomföringar, samt säkerhetsanordningar. Om en takfirma utför din takomläggning får du ta del av ROT-avdraget vilket gör att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden, med upp till 50 000 kr per person i hushållet.